понеделник, 13 януари 2014 г.

Когато порасна голям...

Всички  сме били деца. Всички сме планували живота си  напред. И винаги плановете ни са започвали с: "Когато порасна...".  Но кога разбираме, че сме пораснали?




Пораснал ли си, когато направиш първата си крачка? Пораснал ли си, когато за първи път успееш да забодеш на вилицата си картофче и да го изядеш, без да се налага някой да насочва прибора към устата ти?

Пораснал ли си, когато се влюбиш за първи път - в Ани от другата група в детската градина? Онази с много лунички и дългите плитки? Пораснал ли си, когато Вероника те целуне пред очите на Ани и после ти се наложи дълго да обясняваш защо вече с нея няма да се жените?

Пораснал ли си, когато погребеш хамстера си в задния двор на къщата? Пораснал ли си, ако успееш да скриеш сълзите си?

Пораснал ли си, когато прекрачиш прага на класната стая, здраво стиснал ръката на мама? А когато те изпитат за първи път? Първата двойка - тя не е ли ясен сигнал, че си пораснал?

Пораснал ли си, когато за първи път те накажат, а ти избягаш от вкъщи? Пораснал ли си, когато запалиш първата цигара? Първата изпита бира не те ли прави и малко пораснал, освен, че си много готин?

Пораснал ли си, когато за първи път прекараш нощта с момиче? Какво правят порасналите мъже след това - обаждат ли се или изчезват безследно?

Пораснал ли си, когато завършиш гимназия? Достатъчно пораснал ли си, за да решиш какво да правиш оттук насетне? Пораснал ли си, когато те приемат в университета? А ако не приемат и ти се наложи да си търсиш работа - тогава не си ли по-пораснал?

Пораснал ли си, когато решиш, че искаш да прекараш живота си с един човек? Пораснал ли си, когато за първи път погледнеш в очите на детето си?

Пораснал ли си, когато играеш на войници със своето малко момче? Пораснал ли си, когато позволиш на принцесата си да лакира ноктите ти с ярко червен лак, макар да си наясно, че утре той все още ще си личи?

Пораснал ли си, когато поемаш отговорности на работното си място и се грижиш за семейството си?  Пораснал ли си, когато гледаш как децата ти поемат по собствения си път?

Шепата хапчета сутрин - те нашепват ли ти, че си пораснал?

Пораснал ли си, когато когато осъзнаеш колко си остарял?

Пораснал ли си, когато се питаш всичко това, макар да не си изживял и половината неща?

Порастването не е ли все пак въпрос на мислене, а не на години? И не е ли по-хубаво да остарееш, но никога да не порастваш напълно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар