сряда, 19 декември 2012 г.

Най-необикновените Коледни традиции

Коледа е един от най-популярните празници, защото практически се празнува в цял свят. Но начините на празнуване в различните места са много различни. Омръзна ти да хапваш едни и същи сладки, когато посещаваш роднини или приятели на Коледа? Вече не се вълнуваш от украсяването на коледното дърво? Искаш да направиш нещо ново на Коледа?

Ако отговорът е „да“, спри да търсиш на друго място. В тази статия са описани най-необичайните Коледни традиции, които хората извършват по това време на годината в различни точки на света. Ако очакваш да видиш Санта в някоя друга страна, можеш да останеш изненадан. Там не правят нещата, както у нас. Прочети кои са най-необичайните Коледни традиции.

 

Дяволът!

Дявол? Сигурно се чудиш защо дяволът е включен в списъка на най-необичайните традиции. В Словения това не е необичайно. Това е така, защото сме свикнали. С изненада ще откриеш, че дяволите не са познати никъде по света с такава традиция, каквато в Алпийските страни.
Дяволът е митологично създание, придружаващо Санта или Свети Никола и търсещо непослушни деца. Когато хване някое дете, го оковава във вериги и го хвърля в тъмница, за да си приготви вечеря от него. Такива Дяволи има в Словения, Унгария и Австрия. Да си признаем – пияни мъже, облечени като демони и дрънкащи с вериги, могат да са наистина странни и страшни.

Скрий метлата

Следващата интересна традиция идва от Норвегия. Коледа в Норвегия не е само време за разпускане и преяждане. По това време се събуждат много зли създания като духове и вещици. Особено вещиците могат да направят това време на годината много трудно. Те крадат „невинните“ метли на домакинствата от селото. Спомни си различни истории за вещици. Те не се возят в коли или автобуси. Средството им за транспорт е обикновена кухненска метла. Затова домакините в Норвегия крият метлите си всяка година. Лоша поличба е, ако вещици летят наоколо с откраднати метли.
Но това не е единственото, което норвежците правят. По време на празниците, мъжете понякога излизат от къщите си и стрелят с пушки по няколко пъти. Правят го, за да уплашат досадните вещици. Затова, ако току-що си си купил нова метла и си загрижен за нея, скрий я, без да се притесняваш. Не искаш да я яхне някоя луда вещица, нали?

Каликанцарой

Гърция също не е напълно безопасна от страна на зли създания. Единствената разлика е, че те нямат вещици, а Каликанцарой. Това са зли духове, живеещи под земята, които излизат по време на Коледа. Не се връщат обратно до 6-ти януари. За щастие, има начин да се предпазиш от злите създания.
Според легендите, духовете правят зли неща през нощта. Хората не гасят огъня в огнищата, за да не нахлуят духовете в къщите им.
Също помага, ако се окачи прасешка муцуна на огнището, защото явно злите духове се страхуват от нея. Но има и други начини. Духовете могат да нахлуят в къщата ви и през вратата. Гърците предотвратяват това като поставят решето отпред. Злите духове, поради необяснима причина, не могат да не преброят всяка дупка в решетото. По този начин хората ги побеждават. Три е свещено число и когато духовете стигнат до него, умират.

Запали козата

Друга интересна Коледна традиция идва от Швеция. В шведския град Гавле, хората издигат голяма коза, направена от слама, по време на Коледа. Правят го от 40 години. Най-интересното е, че ентусиазирани туристи или жители на града, се опитват да я подпалят. Това се е превърнало в истинска Коледна традиция.
Освен това, изгарянето на козата е престъпление, за което можеш да отидеш в затвора. Но това не спира подпалвачите. В Гавле общественото мнение е разделено по този въпрос. Половината от тях се гордеят с гигантската коза, а другата половина с това, че се опитват да я запалят.
Козата се охранява, затова подпалвачите опитват да я достигнат по различни начини. Някои се обличат като Санта или като джуджета, други изстрелват по нея горящи стрели. Всяко година пазят козата по различен начин. Това е толкова популярно, че козата е записана и в рекордите на Гинес. От 1988, можеш да се обзаложиш дали козата ще оцелее и колко време ще отнеме на някой да я запали. От 76 кози досега, подпалвачите са изгорили 42.

Хвърли обувката

Самотна майка ли си? Или жена, на която й е омръзнало да бъде сама? Искаш да се срещнеш готин мъж, с който да прекараш празниците?
Не чакай повече и последвай примера на жените от Чехия, които са намерили начин да срещнат мъжа на мечтите си. Много е лесно. На Коледа излез от къщата или апартамента, носейки обувката си. Обърни се с гръб към вратата и хвърли обувката през рамо. Ако се приземи с обърната предна част към вратата, това е знак, че скоро ще се омъжиш. Ако не, за съжаление, трябва да изчакаш следващата Коледа.

Ел Каганер

Ел Каганер е статуетка, която се поставя в яслите до Мария, Йосиф и Иисус в Испания и Италия. Това е фермер или монах, който се изхожда. Да, вярно чу. Това е грубия превод на думата.
Сигурно се чудиш защо в яслите слагат подобна фигурка. Това е така, защото „торът“ представлява добра реколта през следващата година. Ел Каганер носи късмет. Въпреки това, се поставя по далеч от другите фигури, в ъгъла. Можеш да се досетиш защо: явно му трябва лично пространство, за да си свърши работата.
Тази фигура присъства в Испания от векове. Можеш да си купиш такива, които представляват известни политици и звезди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар